Bericht

De veranderende rol van de financial

“Omdat de wereld om ons heen continu verandert, vind ik het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen om zo met die verandering mee te kunnen. Zo ben ik in 2016 begonnen met de post-hbo opleiding Business Control. Hierin komen de traditionele onderdelen uitgebreid aan bod, maar wordt ook uitvoerig aandacht besteed aan zaken als Blockchain, Big Data en Data Analytics. Daarnaast worden ook de persoonlijke competenties die een Business Controller geacht te hebben belicht. Hierbij valt te denken aan zaken als communicatievaardigheden, presentatievaardigheden en overtuigen en beïnvloeden van stakeholders. Onlangs heb ik mijn laatste college gehad en hoop ik binnenkort – na het schrijven en verdedigen van m’n eindscriptie – de opleiding succesvol af te ronden.

Stapjes maken

Mijn loopbaan ben ik begonnen als administrateur en heb steeds een stapje naar boven kunnen maken. Ik heb rollen gehad als Assistent Controller, Projectcontroller, Financial Controller en de laatste jaren steeds vaker als Business Controller. Daarbij heb ik gedurende deze jaren eigenlijk altijd wel een (kortere of langere) opleiding gedaan en vele trainingen gevolgd. Ik wil mezelf continue blijven ontwikkelen. Het boeiende van de rol van Business Controller vind ik dat je weliswaar financial bent, maar ook mee kunt denken en adviezen kunt geven over bedrijfskundige vraagstukken en echt als sparringpartner voor de business op kunt treden!

Verandering door ontwikkelingen

Door alle technologische ontwikkelingen die ons te wachten staan, zal ook de functie van de financial de komende jaren veranderen. Banen zullen veranderen of verdwijnen, vooral door technologische ontwikkelingen, zo is de verwachting in de markt. ICT zal daarbij een steeds grotere rol gaan spelen en de functie van administrateur overnemen.

Hoe dat precies uitpakt weet ik uiteraard niet, maar ik denk dat de financiële sector de komende jaren snel en ingrijpend zal veranderen. De rol van banken wordt kleiner. Sommige scenario’s schatten dat banken in 2030 een derde van hun waarde hebben verloren aan startups die slimme technologie gebruiken. Op dit moment wordt 98 procent van de financiële apps ontwikkeld door andere bedrijven dan banken. Het nieuwe motto luidt: bankieren zonder bankiers. Daarnaast zullen spelers als Apple en Google toetreden tot de financiële markt.

Deze nieuwe toetreders zullen de versmelting tussen finance en IT nog verder versnellen. Niet alleen de grote spelers als Google en Apple, maar ook Fintech-startups dragen bij aan deze innovatie. Om de groeidoelen van organisaties te realiseren in een snel veranderende wereld van Big Data, digitalisering en mobiele consumenten, zullen wij als financials nog meer met IT moeten samenwerken dan nu al het geval is. Voor ons als controllers ligt er een rol om deze samenwerking tussen finance en IT te versterken. De focus verschuift hierdoor steeds meer van financial control naar business control. Ook al omdat de harde finance steeds meer wordt overgenomen door de eerdergenoemde technologie.

Soft-skills steeds belangrijker

De controllers van de toekomst zullen straks nog meer moeten beschikken over ‘zachtere’ competenties (soft-skills) zoals aanpassingsvermogen, kritisch redeneren en gevoel voor technologische ontwikkelingen. Het is daarom belangrijk dat Masters in Finance als organisatie, maar ook wij als professionals ons blijven ontwikkelen op dit vlak.

Onze arbeidsmarkt zal de komende jaren vrijwel zeker veranderen. Meer robotjobs, minder vaste banen en meer behoefte aan tijdelijke capaciteit. Dit biedt natuurlijk kansen voor detacheerders zoals Masters in Finance, mits wij ervoor zorgen dat we mee gaan met de veranderingen in de markt. Met het nieuwe trainings- en opleidingsbeleid van Masters in Finance heb ik hier 100% vertrouwen in.”

Vond je dit artikel interessant? Deel het!

Adresgegevens

Masters in Finance B.V.

Schiekade 45
3033 BC Rotterdam
Tel: 088 643 2008
E-mail: info@mif.nl

Actief op social